עבירות סמים בצה"ל

חייל, הסתבכת בעבירת סמים? בין אם זה קרה בבסיס ובין אם בבית – עם חשיפת הנושא ע"י צה"ל, לא תוכל לחזור לשגרה. מאמר זה יבהיר לך מהי המדיניות לגבי עבירות סמים בצה"ל, ומהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הנושא ולצאת נקי – מכל הבחינות!

מדיניות צה"ל לגבי עבירות סמים

עבירות סמים בצה"ל הן נושא שניתן לו דגש רב וטיפול רחב טווח – באכיפה, מניעה וענישה. המערכת הצבאית נוטה להחמיר בנושא עבירות סמים, בעיקר יחסית למערכת האזרחית. להבדיל מהמערכת האזרחית, שמקרים רבים של שימוש בסמים קלים יעברו בה ללא העמדה לדין – בצה"ל כל שימוש בסם או החזקתו מוגדרים כעבירת סמים, גם כשמדובר בסם קל, גם כשהחייל אינו מכור לסמים, וגם כאשר הוא משתמש בסם מחוץ לגבולות הצבאיים. עבירת הסמים כרוכה ברישום פלילי, וצה"ל חותר לעונש מאסר בפועל. החשיבה המנחה את צה"ל הינה: שימוש בסמים אינו מתיישב עם ערכי המערכת הצבאית ועם האחריות הכבדה המוטלת על כתפיו של כל חייל. צה"ל נוקט מדיניות קשה ומכבידה שמטרתה למגר את תופעת נגע הסמים בצבא.

עבירות סמים בצה"ל – מי שופט?

חייל שעבר עבירת סמים במהלך שירות חובה או שירות מילואים פעיל – יכול לעמוד לדין בבית דין צבאי או בבית משפט אזרחי. צה"ל יעדיף תמיד לשפוט את חייליו על עבירות סמים בצה"ל במערכת הצבאית. היועץ המשפטי לממשלה מוסמך להעביר את הדיון למערכת המשפט האזרחית, אך כעניין שבנוהג, הוא מגבה את מדיניות הפרקליטות הצבאית, המבקשת לשפוט את החיילים בבתי הדין הצבאיים. קביעת הסמכות השיפוטית אינה מושפעת מהשאלה באם החייל השתמש בסמים בנסיבות אזרחיות, מחוץ ליחידה שלו או מעבר לשעות הפעילות הצבאית.

הסדר "הקפאה" או הסדר "מותנה" – מה זה ומי יכול להיכלל בו?

במקביל להליכי לגליזציה של עבירות שימוש בסם קנאביס באזרחות החלו בצה"ל בהסדרים מותנים או הסדרי הקפאה. במסגרת הסדרים אלה, חיילים אשר יהיו לגביהם ראיות על עבירות שימוש והחזקה של סם מסוג קנאביס בנסיבות אזרחיות (לא בתוך יחידה צבאית ולא במסגרת פעילות צבאית) וכן עבירה של סירוב להיבדק, יוכלו, בתנאים מסוימים, להימנע מהשלכות של משפט בעניינם וזאת אם יעברו בדיקות שתן תקופתיות במשך כשנה ובתנאי שיימנעו מלבצע עבירות פליליות נוספות ויעמדו בתנאים נוספים.

חשד בגין עבירות סמים בצה"ל? מיד נוקטים בצעדים!

כאשר עולה חשד בגין עבירות סמים בצה"ל מיד ננקטים הצעדים הבאים:

  • חקירת מצ"ח – עם היוודע למפקד אודות מעורבות חייל שלו בעבירת סמים, עליו להעביר דיווח למשטרה הצבאית החוקרת, שפותחת מיד בחקירת המקרה.
  • איסור נהיגה ברכב צבאי – רשיון הנהיגה הצבאי יילקח מהחייל החשוד בגין עבירת סמים. עם מתן פסק הדין, ההחלטה אם לבטל את הרישיון או להחזירו לחייל נתונה בידי סמכות הרישוי בצה"ל.

חייל המורשע בגין עבירות סמים בצה"ל עלול לסבול מההשלכות הבאות:

  • מעצר במהלך החקירה, ובנסיבות מחמירות אף מעצר עד תום ההליכים.
  • הורדת הסיווג הביטחוני של החייל והורדה לדרגת טוראי.
  • רישום פלילי (הניתן בהמשך למחיקה במסגרת בקשת חנינה מנשיא המדינה).
  • דיון ב"וועדת סמים", שם יוכל החייל להיות מיוצג ע"י עו"ד מטעמו, שישכנע את הוועדה כי החייל יכול להמשיך לשרת בצה"ל.
  • שחרור מצה"ל.
  • מאסר בפועל או מאסר על תנאי.
  • שלילת רישיון נהיגה צבאי ואזרחי.

עו"ד עידן דביר – פתח להצלה!

עו"ד עידן דביר, ששירת בפרקליטות הצבאית ופעל כסנגור צבאי, מהווה כתובת רצינית וגורלית עבור חיילים, שהסתבכו בגין עבירות סמים בצה"ל. היכרותו את המערכת המשפטית הצבאית על כל חוקיה, רזיה ומדיניותה, מאפשרת לו לספק את הייעוץ והליווי החשובים והמרגיעים, ואת הייצוג האפקטיבי ביותר של חיילים המצויים בהליכים משפטיים ו/או עומדים בפני ועדת סמים צה"לית.

לקוחות מספרים על
עורך דין עידן דביר
צריכים עזרה מול הצבא?
השאירו פרטים ואצור איתכם קשר בהקדם
צריכים עזרה מול הצבא?
השאירו פרטים ואצור איתכם קשר בהקדם
דילוג לתוכן