משפט פלילי בערכאות בתי המשפט

משפט פלילי בערכאות בתי המשפט

[/vc_column_text][mkd_separator type="with-icon" animate="yes" color="#c18f59" width="12%" bottom_margin="25" custom_icon="165"][vc_empty_space height="17px"][vc_column_text]כיצד מתנהל משפט פלילי במדינת ישראל? באילו ערכאות בתי משפט נדונים התיקים הפליליים? במאמר זה תוכלו לקבל תמונה ממצה ולעשות סדר בדברים. בין אם הינכם מעורבים בהליך משפט פלילי ובין אם לאו – יש דברים שחשוב לדעת!

משפט פלילי – באילו ערכאות הוא מתנהל?

המשפט הפלילי במדינת ישראל מתנהל בשלוש ערכאות בתי המשפט במערכת האזרחית, ובבתי הדין הצבאיים. הערכאות במערכת המשפט האזרחית בנויות בהיררכיה על פי הפירוט שלהלן:

    • בית משפט השלום – הערכאה הנמוכה ביותר, אשר דנה במגוון התיקים הפליליים (וגם בתיקים אזרחיים).
    • בית המשפט המחוזי – ערכאה הדנה בתיקים פליליים חמורים יותר(וגם בתביעות אזרחיות מעל 2.5 מיליון ש"ח). בית המשפט המחוזי מהווה ערכאה לערעור על פסקי דין שנפסקו בבית משפט השלום.
    • בית המשפט העליון – הערכאה השלישית והגבוהה ביותר, המשמשת לצורך ערעור על פסקי הדין הפליליים (וגם האזרחיים) שנפסקו בבית המשפט המחוזי. לא ניתן להגיש כתב אישום פלילי או כל תביעה משפטית ישירות לבית המשפט העליון.

במקביל לשלוש ערכאות אלו, פועלים בתי הדין הצבאיים בכל הקשור אל משפט פלילי צבאי.

התנהלות הערעורים בערכאות השונות

כל אדם המבקש לערער על תוצאות משפטו בבית משפט השלום, רשאי לערער במסגרת בית המשפט המחוזי "ערעור בזכות" – דהיינו, ללא צורך ברשות מיוחדת. גם נאשמים שהפסידו בתיקים שנדונו בבית המשפט המחוזי, רשאים לערער ישירות לעליון ללא רשות מיוחדת.

אדם אשר ערער לבית המשפט המחוזי בעקבות הפסד בבית משפט השלום, אינו יכול להגיש אוטומטית ערעור לבית המשפט העליון. במקרה כזה נדרש "ערעור ברשות", המתקיים רק לאחר שמאושרת בקשת הערעור לבית המשפט העליון.

המשפט הפלילי – כך הוא מתנהל

משפט פלילי בישראל מתחיל בהגשת כתב אישום מטעם המדינה כנגד אזרח החשוד בביצוע עבירה או עבירות כלשהן. כתב האישום, המפרט את העובדות והעבירות בהן האזרח מואשם, מוגש ע"י היועץ המשפטי לממשלה באמצעות נציגו מהפרקליטות. לאחר הגשת כתב האישום מוזמן הנאשם לבית המשפט על מנת להגיב עליו בעל פה ולהודיע לבית המשפט אם הוא מודה בנטען בו או שאינו מודה. כאשר הנאשם מודה בכתב האישום, הוא מורשע ע"י בית המשפט בהתאם להודאה זו והמשפט עובר לשלב גזר הדין. בשלב זה של משפט פלילי מכריע בית המשפט לגבי עונשו של הנאשם בהתאם לאפשרויות החוקיות ולפי העבירה ונסיבותיה. העונשים הנגזרים במסגרת משפט פלילי יכולים להיות: קנס, שירות לתועלת הציבור, מאסר על תנאי או מאסר בפועל.

אם הנאשם אינו מודה בנטען בכתב האישום, מתנהל משפט הוכחות הכולל פרשת תביעה ופרשת הגנה, שבשתיהן מועלים עדים ומוצגות ראיות. משפט ההוכחות מסתיים בסיכומי הצדדים, ואז עוברים לשלב פסק הדין וגזר הדין.

עורך דין פלילי עידן דביר מייצג לקוחות בתחום משפט פלילי בכל ערכאות בתי המשפט במערכת השיפוט האזרחית וכן בבתי הדין הצבאיים. עורך דין דביר מנוסה ומצוי בכל רזי המשפט הפלילי, ומעניק ללקוחותיו ליווי וייצוג מקצועי מלא ומסור לאורך כל ההליך.

לקוחות מספרים על
עורך דין עידן דביר
צריכים עזרה מול הצבא?
השאירו פרטים ואצור איתכם קשר בהקדם
צריכים עזרה מול הצבא?
השאירו פרטים ואצור איתכם קשר בהקדם
דילוג לתוכן